450 leerlingen uit vijfde jaar secundair ontdekken het hoger onderwijs op Event Oriënt

Diepenbeek - Op maandag 29 en dinsdag 30 april organiseerde ​ Hogeschool UCLL ​ 'Event Oriënt' op de campus Diepenbeek. Gedurende deze dagen maakten een 450-tal leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs kennis met diverse studiedomeinen, variërend van welzijn, gezondheidszorg en lerarenopleiding tot management.

Meer en meer secundaire scholen vinden het belangrijk om hun 16/17-jarigen al te laten kennis maken met één van de grootste vragen die op hen afkomt.

Karolien Vlayen, studiekeuze-expert UCLL: “We voorzien ondertussen al twee dagen voor dit event, speciaal voor de 5e jaars, omdat de aanvragen bleven toestromen.”

Nadenken over een studiekeuze begint beter vroeg

Traditioneel worden de meeste jongeren pas in het zesde jaar aangemoedigd om na te denken over hun studieplannen.

Karolien Vlayen: “We merken echter dat ook nogal wat jongeren uit het vijfde jaar naar onze infodagen komen. En dat vinden we prima. Een keuze maken vergt immers veel tijd. Vandaar dat we graag iedereen willen aanmoedigen om op tijd te beginnen en we samen met de secundaire scholen deze extra dagen inrichten, helemaal op maat van 5e jaars.” 

Uit het onderzoek dat UCLL jaarlijks uitvoert bij laatstejaarsleerlingen blijkt dat al zowat 15% een keuze heeft gemaakt voor het laatste jaar.

Jongeren hebben vaak weinig zicht op concrete mogelijkheden

Alle leerlingen op Event Oriënt kregen vier workshops uit verschillende domeinen voorgeschoteld zodat ze ook totaal nieuwe domeinen leren kennen. De dienst Studieadvies van UCLL krijgt heel wat studenten over de vloer die na enkele maanden in het hoger onderwijs ontdekken dat ze verkeerd gekozen hebben. Als gevolg van hun traject in het secundair, hebben ze vaak al op jonge leeftijd een richting moeten kiezen. Eens in het hoger onderwijs blijkt soms dat ze er toch niet echt hun beroep van willen maken.

Karolien Vlayen: “Jongeren kunnen bij ons de verschillende pistes ontdekken. Leerlingen die wat uitgekeken zijn op hun economische vooropleiding, verbreden hun perspectief door dat er bv. heel wat raakvlakken met technologie kunnen zijn: het graduaat productiebeheer laat die combinatie toe. Maar ook de combinatie van economie met welzijn is mogelijk, bv. in de bachelor HRM.” ​ 

Via de workshops kregen de leerlingen een concreet beeld van het enorme gamma aan beroepsmogelijkheden dat hen wacht en een overzicht van opleidingen. En dit ook op diverse niveaus. Zo biedt UCLL bv. ook graduaten aan. Dat zijn kortere opleidingen van 120 studiepunten met véél werkplekleren.

De scholen die dit jaar deelnamen: Don Bosco Genk, Sint Jozef Bokrijk, Lucernacollege Houthalen, Sima Aarschot, VIA Tienen, Atheneum Tongeren, Atheneum Hasselt, VIIO Tongeren, I-mas Stevoort

Meer weten?

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL - Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476638501


 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be