Ervaringswerkers: een warm lichtpunt tegen stigma en eenzaamheid

Leuven – In een wereld waar psychische kwetsbaarheid vaak leidt tot isolatie en onbegrip, vervult de Ervaringswerker (in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg) een unieke en onmisbare rol. In ontmoetingscentra zoals het Hoeckhuys van vzw Walden staan ze klaar met een luisterend oor, een warm gebaar en een begrip dat voortkomt uit eigen ervaring. In de aanloop naar De Warmste Week, met als thema Eenzaamheid, zet hogeschool UCLL graag de kracht van Ervaringswerkers extra in de kijker.

V.l.n.r. Ingeborg, Wim, Johan
V.l.n.r. Ingeborg, Wim, Johan

Morgenvoormiddag, don. 12 december, viert het UCLL-opleidingstraject Ervaringswerker (in de Geestelijke Gezondheids- en Verslavingszorg) bovendien haar 10-jarige bestaan met een studiedag op de Sociale School in Heverlee. Met een decennium aan expertise en impact wil het opleidingstraject graag uitgroeien tot een volwaardig graduaat, zodat de cruciale rol van Ervaringswerker nog sterker in de sector verankerd wordt.

Een plek om jezelf te zijn

Het Hoeckhuys, een van de locaties van vzw Walden, is meer dan een ontmoetingsplek. Bezoekers vinden er niet alleen gezelschap, maar ook een gevoel van herkenning en begrip, mede dankzij Ervaringswerker Wim Van Steenwinckel. Met zijn achtergrond als voormalig verslaafde biedt Wim bezoekers niet alleen praktische steun, maar ook hoop.

“Soms zeggen we niet veel, maar gewoon er zijn, maakt al een verschil,” vertelt Wim. “Veel mensen voelen zich eenzaam, en hier kunnen ze dat even van zich afschudden.”

Deze eenvoudige maar krachtige aanpak raakt aan de kern van wat een Ervaringswerker doet: aanwezig zijn zonder oordeel en mensen zichzelf laten zijn.

Johan, een bezoeker van het Hoeckhuys, bevestigt dat. “Bij Wim mag ik ook gewoon Johan zijn,” zegt hij. “Hij zal me nooit veroordelen als ik zeg dat het vandaag echt niet lukt.” Johan, die een verleden van alcoholverslaving deelt met Wim, haalt veel steun uit die herkenning. “Waar hij nu staat, inspireert me. Hij begrijpt wat ik doormaak.”

Een bron van hoop en verbinding

De Ervaringswerker speelt niet alleen een ondersteunende rol voor cliënten, maar verrijkt ook multidisciplinaire teams binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Ingeborg Laporte, algemeen coördinator van vzw Walden, benadrukt de samenhang tussen de verschillende rollen: “De maatschappelijk werker is sociaal sterk, de ergo helpt bij dagdagelijkse training, de psycholoog is specialist in denkprocessen en de ervaringswerker bekijkt de zaken meer vanuit het perspectief van de cliënt, de bezoeker of bewoner.” Deze samenwerking maakt het mogelijk om cliënten holistisch te ondersteunen en hen écht centraal te zetten. Ingeborg voegt toe: “Een ervaringswerker biedt een unieke kijk op situaties. Ze kunnen zowel cliënten als collega’s helpen stilstaan bij patronen en manieren van werken die anders misschien over het hoofd worden gezien. Ze zijn als het ware een ‘frisdenker’ in het team.” Deze verfrissende kijk gaat hand in hand met een diep begrip van de menselijke kant van herstel. “Iemand die weet hoe een craving voelt, kan cliënten beter helpen daarmee om te gaan,” legt Laporte uit.

Eenzaamheid doorbreken, stigma verkleinen

In een samenleving waar eenzaamheid en stigma vaak hand in hand gaan, zijn Ervaringswerkers een cruciale schakel. Ze overbruggen de kloof tussen professionele hulpverleners en cliënten, en creëren plekken waar kwetsbaarheid geen taboe is.

“Bij veel hulpverleners voelde ik me een geval, niet een mens,” zegt Johan. “Bij Wim is dat anders. Hij laat me lachen, hij luistert, en we wisselen recepten uit. Het hoeft niet altijd zwaar te zijn.”
Wim herkent zichzelf in die rol. “Ik weet hoe zwaar het is om alles kwijt te zijn, maar ook hoe het voelt om opnieuw vertrouwen te winnen, bij jezelf en bij anderen. Dat vertrouwen probeer ik hier door te geven.”
V.l.n.r. Wim en Johan
V.l.n.r. Wim en Johan

Een warm licht in donkere dagen

Met De Warmste Week in zicht, herinnert het verhaal van Wim en Johan ons eraan hoe belangrijk het is om mensen niet alleen te helpen, maar ook écht te begrijpen. Ervaringswerkers zoals Wim tonen dat hoop en verbinding overal te vinden zijn, zelfs in de diepste dalen.

Meer weten over het traject Ervaringswerker?

Bijzonder traject: Ervaringswerker in de geestelijke
gezondheids- en verslavingszorg | UCLL

Feestmagazine 10 jaar GGZ

Of neem contact op met de UCLL-coördinator van dit traject: ​
Grace Verweengrace.verween@ucll.be - 0494422418

V.l.n.r. Johan en Wim
V.l.n.r. Johan en Wim

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be