Het cruciale belang van mentale gezondheid tijdens zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling

UCLL-onderzoeker biedt -via doctoraat- zicht op extra ondersteuningsmogelijkheden

De periode tijdens en na de zwangerschap wordt gekenmerkt door uitdagingen en veranderingen op fysiek, sociaal, familiaal en psychologisch vlak. Velen vinden opnieuw een balans te midden van deze veranderingen, maar het kan vrouwen ook kwetsbaar maken. Zo ervaart ongeveer één op vijf vrouwen mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap tot één jaar na de bevalling. De impact is groot op het individu, het gezin, maar ook op de bredere maatschappelijke context. Onderzoeker bij UCLL-expertisecentrum Resilient People Sarah Van Haeken verdedigde succesvol haar doctoraatsonderzoek (KU Leuven, REALIFE research group, Promotor Prof. Dr. Annick Bogaerts) naar het belang van preventieve acties in deze cruciale levensfase. Ze onderstreept de uitdagingen en mogelijkheden in het ondersteunen van (toekomstige) moeders.

De studie identificeerde vijf kernattributen van perinatale veerkracht (sociale steun, geloof in eigen kunnen, zelfvertrouwen, gevoel van meesterschap en persoonlijkheid). In de periode tijdens en na zwangerschap kan de perinatale veerkracht van (toekomstige) ouders op de proef worden gesteld en een daling van de veerkracht kan een eerste waarschuwingssignaal voor perinatale mentale gezondheidsproblemen geven.

Open dialoog en ondersteuning van andere mama’s blijken cruciale factoren

De doelstellingen van het doctoraatsonderzoek waren het begrijpen van perinatale veerkracht, het systematisch ontwikkelen van een online interventie en het evalueren van deze interventie in de praktijk. Vanuit deze drijfveer werd een interventie ontwikkeld die inzet op de verschillende kernattributen; via online groepssessies, veerkrachtversterkende oefeningen en een online peer-support platform. Deze interventie werd getoetst bij 70 vrouwen. De deelnemers gaven aan zeer tevreden te zijn over hun deelname en benadrukten voornamelijk de waarde van peer-ondersteuning oftewel de ondersteuning van de andere mama’s. Daarnaast benoemden ze de noodzaak voor het creëren van een open dialoog in een veilige context om te spreken over perinataal mentaal welzijn.

De promotor en co-promotor van dit doctoraatsonderzoek zijn Prof. Dr. Annick Bogaerts en Dr. Marijke Braeken. Het doctoraatsonderzoek vond plaats binnen de REALIFE Research Group (KU Leuven). Sarah combineerde haar doctoraatsstudie met de rol van onderzoeker en kernexpert binnen het onderzoekscentrum Resilient People.

Het expertisecentrum Resilient People (Hogeschool UCLL) zet in op veerkrachtige relaties in de samenleving. Binnen dit centrum focust de onderzoekslijn Sterke Gezinnen zich specifiek op de preventie van perinatale mentale gezondheidsproblemen.

Onderzoeker UCLL Sarah Van Haeken (sarah.vanhaeken@ucll.be)

Promotor KU Leuven Prof. Dr. Annick Bogaerts (Annick.bogaerts@kuleuven.be)

Verantwoordelijke UCLL expertisecentrum Resilient People: Dr. Anne Groenen (anne.groenen@ucll.be) ​

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL - ​ Kristel Van Mierlo (kristel.vanmierlo@ucll.be) - 0476638501

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be