Interactieve UCLL-studiedag over aanpak van partnergeweld door politie, justitie en hulpverlening

Partnergeweld, helaas schering en inslag en ook dagelijkse kost voor heel wat politie-inspecteurs, parketmagistraten en hulpverleners. ​ Expertisecel Resilient People van Hogeschool UCLL organiseert op 17 mei in Leuven een studiedag gericht op het versterken van specialisatie rond risico-inschatting, -communicatie, en -beheer bij partnergeweld.

Deze interactieve dag biedt kennisuitwisseling, vaardigheidstrainingen en verdiepende discussies, waarbij justitie, politie, hulpverlening en andere belanghebbenden samenwerken aan effectievere benaderingen voor dit complexe probleem. Daarnaast introduceert Resilient People er ook vier 'Wegwijzers' en een vierdelige podcast over partnergeweld, ontwikkeld samen met én voor professionals die dagelijks met situaties van partnergeweld werken. ​

Praktisch:

  • Mogelijkheid tot interviews met de sprekers (zie uitgebreide programma hieronder), deelnemers en UCLL-team: o.a. Serafine Dierickx, Lize Verbeke en Anne Groenen.
  • De 'Wegwijzers' en podcast worden vrijdagmiddag aan het publiek getoond. ​
    Voor pers ook beschikbaar in een preview eerder die dag.
    https://www.ucll.be/nl/risicocyclus

DATUM EN LOCATIE
Vrijdag 17 mei 2024, ​
Provinciehuis Vlaams Brabant (gelijkvloers), Provincieplein 1 - 3010 Leuven

PERS IS WELKOM
TUSSEN ​ 9u00 en 10u00 -OF- 12u00 en 13u00

Inhoudelijk programma van de dag met overzicht experten:

In de voormiddag staan workshops centraal, waarbij deelnemers kunnen kiezen uit verschillende sessies van gerenommeerde experten uit het domein:

  1. Hoe schat ik het risico op partnergeweld in? - Geleid door Anne Groenen & Serafine Dierickx (onderzoekers aan UCLL) biedt deze workshop praktische tools voor het nauwkeurig inschatten van risico's op herhaald partnergeweld.
  2. Hoe communiceer ik over partnergeweld met collega's? - Vivienne de Vogel (hoogleraar Forensische Zorg bij de Faculty of Psychology and Neuroscience, University Maastricht) zal in deze sessie bespreken hoe cruciaal heldere communicatie over risico's is en welke invloed dit heeft op besluitvormingsprocessen.
  3. Hoe communiceer ik over partnergeweld met betrokkenen? - Een workshop, geleid door Mieke Faes (klinisch psycholoog en systeemtherapeut) die deelnemers zal voorzien van methoden om veiligheidslandkaarten te gebruiken en constructieve gesprekken te voeren met partners in geweldsituaties.
  4. Hoe reduceer ik risico op herhaald en ernstig partnergeweld? - Liselotte Coninx (parketcriminologe bij het parket van Limburg) zal strategieën en beste praktijken bespreken voor het verminderen van risico's op nieuw partnergeweld, met een focus op effectieve interdisciplinaire samenwerking.

In de namiddag zullen verdiepende thematafels plaatsvinden, waar deelnemers kunnen deelnemen aan discussies over specifieke onderwerpen.

  1. Opleiding van professionals uit politie, justitie en hulpverlening over de aanpak van partnergeweld - Onder leiding van Helena Verhelle (onderzoeksgroep Mens en Welzijn van Thomas More) wordt ingegaan op de noodzaak van gerichte training voor professionals om effectief te kunnen optreden bij gevallen van partnergeweld.
  2. Hoe vermijd ik vooroordelen en ruis bij het inschatten van het risico op partnergeweld? - Onder leiding van Dr. Emma Jaspaert (universitair docent aan Tilburg Law School) wordt de dialoog geopend over de uitdagingen van het vermijden van vooroordelen en ruis bij risicotaxatie.
  3. De meerwaarde van een gecoördineerde en multidisciplinaire samenwerking in de strijd tegen partnergeweld - Nienke Scholten (Parket Limburg) zal de discussie leiden over de voordelen van samenwerking tussen verschillende sectoren in de aanpak van partnergeweld.
  4. De impact van partnergeweld op kinderen - Ann Verlinden (CAW Oost-Brabant) zal in gesprek gaan over de gevolgen van partnergeweld voor kinderen en hoe deze effectief kunnen worden aangepakt.

Ter info: Deze studiedag was meteen volzet door medewerkers van politie, justitie en hulpverlening, wat de nood aan ondersteuning rond dit topic aantoont.

https://www.ucll.be/nl/risicocyclus

Contactpersonen

Inhoudelijk contactpersoon Hogeschool UCLL:
Serafine Dierickx - serafine.dierickx@ucll.be - gsm 0491 36 98 89

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL:
Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476638501

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be