Minister Brouns maakt €250.000 vrij voor UCLL-project dat kmo's helpt in hun circulaire transitie

Hogeschool UCLL gaat van start met de ontwikkeling van een interactief digitaal platform, dat Vlaamse kmo’s zal ondersteunen in hun transitie naar een meer duurzaam en circulair business model. Het dossier werd onlangs goedgekeurd voor een netto te financieren bedrag van €253.847 via Vlaio en werd vandaag voorgesteld bij onderneming GMF (GenkerMachinenFabriek) in Genk, in aanwezigheid van VKW Limburg en Vlaams minister voor Innovatie, Jo Brouns. ​ ​

Het digitale leerplatform neemt de kmo mee in een aantal stappen; zo leert de onderneming eerst door een circulaire bril naar zichzelf te kijken en -via vervolgstappen- aan de eigen waardeketen te sleutelen.

Digitaal en interactief platform, volledig op maat van KMO’s 

Het platform richt zich tot kmo's die hun producten, diensten en hun organisatie willen verduurzamen, maar vaak de middelen niet hebben om deze taak uit te besteden. ​ Bovendien mist veel van de nu beschikbare online informatie eenvoud, pragmatisme en overzicht; ​ precies wat kleine en middelgrote ondernemers net nodig hebben. Het voorgestelde online platform zal een antwoord bieden op de noden van kmo’s en is opgesplitst in 2 fases: eerst het circulair maken van de eigen onderneming om vervolgens -via samenwerking- de materialencirkel te sluiten. Het platform biedt zo een gepersonaliseerde journey, volledig in functie van de noden en doelen van de kmo. Het bevat een modulaire mix van basiskennis, een wegwijs in het circulaire ecosysteem, getuigenissen van succesvolle duurzame ondernemers (o.a. via podcasts) en praktische handvatten waarmee men zelf aan de slag kan. ​

Onderzoekster aan het UCLL-expertisecentrum Smart Organisations, Ilse Van den Berckt licht toe: "Het platform zal de inhoudelijke backbone vormen voor kmo's die bewust willen verduurzamen. Bovendien zal deze verduurzaming op relatief korte termijn een noodzakelijke transitie vormen voor kmo’s. De sterktes van het platform liggen in het systemisch overzicht en de procesgerichte opbouw. Een quick scan bij de start geeft meteen een indicatie van mogelijke quick wins. Door de modulaire opbouw kan men hiermee dadelijk aan de slag, zonder eerst het volledige programma te moeten doorlopen. Het visuele aspect zorgt ervoor dat de gebruiker ook de helikopterblik behoudt over alle aspecten van duurzaamheid in zijn of haar onderneming, terwijl de eigen werkpunten ondertussen worden aangepakt.”
Minister voor o.a. Innovatie, Jo Brouns wil ondernemingen helpen in hun duurzame transitie: "Ik vind het erg belangrijk om in duurzaamheid te investeren en zeker ook kmo’s hierin te helpen. ​ De Europese Green Deal sijpelt immers door, ook richting die kleinere ondernemingen die hun impact op mens, samenleving en milieu méé zullen moeten monitoren en communiceren. ​ Duurzaamheid blijft dus zeker niet iets voor énkel de beursgenoteerde bedrijven."
Maarten Bynens van GMF in Genk en lid van VKW Limburg, getuigt: “Onze producten zijn op zich duurzaam, omdat wij bijvoorbeeld énkel kwalitatieve materialen hanteren. Daarnaast voeren we ook herstellingen uit om de levensduur te verlengen en recycleren we het afval van onze basisgrondstoffen volledig. Maar we kunnen zeker nog verdere stappen zetten én alle hulp hierin is welkom. ​ We hebben recent extra geïnvesteerd in onze ​ R&D-afdeling en duurzaamheid hoger op de agenda gezet. ​ Het is goed voor ondernemingen dat dit soort makkelijk te hanteren platformen of tools, op maat van kmo’s, er komen.”

 

Heeft jouw onderneming interesse om mee in het voortraject te stappen? ​
Contacteer: Ilse Van den Berckt ilse.vandenberckt@ucll.be

Perscontact

Contacteer persverantwoordelijke Hogeschool UCLL, Kristel Van Mierlo, kristel.vanmierlo@ucll.be – 0476638501

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be