‘Mondzorg voor truckers’ wint de Moving Minds Award ‘24 van Hogeschool UCLL

Helden van de weg: vrachtwagenchauffeurs mét een gezond gebit dankzij twee UCLL-studenten Mondzorg

Het project 'Mondzorg voor truckers’ heeft de Moving Minds Award ‘24 gewonnen. Ieder jaar zet Hogeschool UCLL de meest opmerkelijke projecten van haar studenten in de schijnwerpers met de Moving Minds Award. Als beste van de vijf genomineerden kwam gisteren 'Mondzorg voor truckers' naar voren, een project van twee bachelor-studenten Mondzorg met als doel: truckers een stralende glimlach geven.

De studenten Mondzorg gingen voor hun bachelorproef op zoek naar een doelgroep voor toegepaste preventie. De klassieke doelgroepen zijn meestal schoolkinderen of mensen in woon- en zorgcentra.

Silke Achten (uit Bilzen) vertelt: “Maar wij zochten het iets verder, bij mensen die met flexibele uren werken en dus een onregelmatig werk- en leefpatroon hebben. We gingen de uitdaging aan om ons te concentreren op truckers. Ze zijn vaak onderweg, kloppen lange uren en als gevolg van een lager scholingsniveau komen ze ook weinig in contact met klassieke voorlichtingsinitiatieven rond mondzorg. “Truckers zijn een moeilijk bereikbare doelgroep,” gaat Sarah Detollenaere (uit Mortsel) verder. "Ze raadplegen doorgaans ook minder een dokter of tandarts.”
Links Sarah, Rechts Silke - Mondzorg bij Van Dievel
Links Sarah, Rechts Silke - Mondzorg bij Van Dievel

Een stralende Colgate-glimlach? ​
Je associeert het niet meteen met een trucker...

Daarom namen ze contact op met transportbedrijf Van Dievel, waar dagelijks zo’n 130 truckers aan de slag zijn. CEO Louis Dewael was meteen bereid om de studenten te laten opereren op zijn bedrijf. Sarah en Silke startten met een onderzoek naar de gewoontes van de truckers inzake poetsen, tandartsbezoek enz.

"En hoewel hun vrachtwagen steeds spik en span is, scoort hun persoonlijke mondhygiëne eerder ondermaats," aldus Silke Achten.

Bij de start van het onderzoek ging een trailer vol campagne-materiaal de weg op. Er werd vervolgens bij het medische onderzoek van IDEWE en verschillende locaties op het transportbedrijf Van Dievel haltgehouden.

Ondertussen ontwikkelden de studenten een bijvulstand die ze plaatsten aan het truckersonthaal waar elke chauffeur geregeld passeert om zijn papieren in orde te brengen. Daar konden de chauffeurs gratis interdentale borsteltjes meenemen, een beter alternatief voor flosdraad. 

Intercultureel was het ook serieuze opgave. ​ Vele truckers hebben een andere nationaliteit en spreken niet zo vlot Nederlands, Frans of Engels. Sarah en Silke spendeerden vele extra uren tussen de vrachtwagens, maakten babbeltjes met de truckers tijdens het tanken of aan de carwash, namen hun enquêtes af en scoorden met hun zelf ontworpen doosjes met borsteltjes.

Tweemaal per dag tanden poetsen nam toe met 15%;
het gebruik van interdentale borsteltjes met 50%

De campagne sloot af met een tweede onderzoek. Sarah en Silke stelden vast dat tweemaal per dag tanden poetsen toenam met 15 % en de interdentale borsteltjes nu door meer dan 50% van de truckers gebruikt wordt. Verder constateerden ze dat de individuele poetsinstructie het meeste effect opleverde. Ook de bijvulstand waar personeelsleden zich gratis kunnen bevoorraden met interdentale borsteltjes was een cruciale factor. 

Louis Dewael, CEO van Van Dievel is alvast enorm tevreden met het resultaat. “Ik vroeg eerst of ze de truckerswereld eigenlijk wel kenden en wel goed beseften waar ze aan begonnen”, grapt Dewael. "Maar Silke en Sarah waren zo overtuigend en inspirerend dat ze al gauw iedereen aan boord hadden. Zijn zijn erin geslaagd om mondhygiëne mee te laten opnemen in de jaarlijkse consultatie bij IDEWE. En, ze wisten zelfs de aandacht te trekken van FEBETRA, de beroepsfederatie van de Belgische transportbedrijven (en dan spreken we over 4.000 transportbedrijven met in totaal 80.000 chauffeurs in België)", besluit CEO van Van Dievel met groot respect.

De studenten ontvingen tijdens de prijsuitreiking gisterenavond op UCLL campus Proximus in Heverlee een cheque ter waarde van 2.500 euro, die ze willen gebruiken om dit project verder te ontwikkelen en te borgen in de transportsector en in onze maatschappij.

Meer weten?

https://www.ucll.be/nl/mondzorg-voor-truckers

Perscontact

Persverantwoordelijke Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476638501

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be