Start van de bouw UCLL-Social Tech Hub

Een nieuwe mijlpaal voor welzijn én technologie

Hasselt, 19 september 2024Vandaag gaf Hogeschool UCLL het officiële startschot voor de bouw van de innovatieve UCLL-Social Tech Hub op de campus in Hasselt. Dit ​ initiatief, mede gefinancierd door Limburg Sterk Merk (LSM) voor 3,2 miljoen euro, wordt de centrale ontmoetingsplek waar welzijn en technologie samenkomen.

De UCLL-Social Tech Hub zal niet alleen dienen als fysieke ruimte, maar ook als een bruisende gemeenschap van psychosociale hulpverleners, technologische pioniers, onderzoekers en studenten. Zij zullen er samenwerken om innovatieve technologische oplossingen te ontwikkelen, die direct inspelen op de uitdagingen binnen de welzijnssector. Denk hierbij aan faciliteiten zoals virtual reality-studio’s, een AR-studio, en een pop-up ruimte voor sociaal ondernemerschap.

"Ik sta al 20 jaar in het welzijnsvak en heb vooral sectoren als de gezondheidszorg al verregaand zien evolueren op vlak van technologie. Maar voor ons, het welzijnsveld, is technologie altijd een beetje een 'ver van mijn bed show' gebleven. ​ Met de UCLL Social Tech Hub zien we dé kans om deze gedachte en manier van werken effectief te doorbreken en om de technologie ook in onze sector te omarmen. ​ Er zijn trouwens ​ talloze -misschien- onverwachte voorbeelden waar technologie ons goed kan bijstaan bv in het begeleiden van kwetsbare jongvolwassenen naar een job", aldus Hanne Leirs, docent, onderzoeker en voortrekker van de UCLL-Social Tech Hub.

Een blik op de toekomst: concrete projecten en ambities

De UCLL Social Tech Hub wil het verschil maken in én voor de welzijnssector en ontwikkelt voortdurend nieuwe manieren waarop technologie kan bijdragen aan het verhogen van de levenskwaliteit en het versterken van menselijke verbindingen. ​ Hogeschool UCLL heeft al een sterke reputatie op het gebied van opleidingen, onderzoek en innovatie binnen de welzijnssector. ​ De Hub zal alvast plaats bieden aan diverse bestaande UCLL-projecten zoals:

  • Eclips: Kennis en vaardigheden van begeleiders in de kinderopvang versterken via een VR-tool om verontrustende signalen van kindermishandeling op te merken.
  • Hostilia: Een educatief interactief spel dat zorgteams leert omgaan met agressie.
  • De woonknoop: Een project dat via podcast daklozen en hulpverleners een stem geeft.

En de UCLL-Social Tech Hub zal daarnaast ook vooral actief op zoek gaan naar nieuwe tech-partners om samen innovatieve oplossingen voor de welzijnssector te ontwikkelen.

“Met de UCLL-Social Tech Hub zetten we een grote stap vooruit in het verbinden van technologie en welzijn, en gaan we dus nog een stapje verder in het ‘doorontwikkelen’ van deze synergie, wat weer heel wat mogelijkheden biedt voor onze studenten, docenten en onderzoekers in de sector”, aldus Marc Vandewalle, Algemeen directeur van UCLL.

Cofinanciering LSM

De UCLL Social Tech Hub wordt gecofinancierd door stichting Limburg Sterk Merk (LSM). De opdracht vanuit LSM luidde dan ook enerzijds motiverende onderwijsleeromgevingen op te zetten met state-of-the-art educatieve technologie en anderzijds structurele én innovatieve samenwerking met partners in het sociaal-economisch weefsel van Limburg uit te bouwen.

"Het mooie aan dit initiatief is dat de nieuwe verbindingsplek en experimenteerruimte voor social professionals niet alleen nieuwe kansen biedt voor de welzijnssector, maar zelfs ook voor de technologiesector in Limburg", besluit Tom Vandeput, gedeputeerde van de provincie Limburg, bevoegd voor economie.

Bouwproces en planning

Het gebouw, met een kostenplaatje van 3,2 miljoen euro (waarvan LSM 2,6 miljoen euro financiert), zal beschikken over multifunctionele ruimtes, waaronder vergaderzalen, een podcaststudio, en voldoende groene buitenruimte. De bouw, die vandaag officieel is gestart door Bouwbedrijf Keulen en naar de plannen van architectenbureau a2o, zal naar verwachting in 2026 worden afgerond, waarna de deuren van de UCLL-Social Tech Hub geopend zullen worden.

Meer weten?

https://www.ucll.be/nl/socialtechhub

Technische fiche UCLL Social Tech Hub

  • Oppervlakte gebouw: 1360m2
  • Akoestiek: hoge eisen voor het weren van omgevingsgeluiden
  • Duurzaamheid: gebouw is klaar voor de vooropgestelde eisen van 2050
  • Verwarming op lage temperatuur via lucht en vloerverwarming
  • Luifel en claustra voorzien om oververhitting tegen te gaan
  • Verlichting via bewegingsmelder en afwezigheidsdetectie
  • Inrichting rekening houden met personen met een visuele beperking.

Uitrusting UCLL Social Tech Hub

  • Open ontmoetingsruimte (foyer) voor 100 personen
  • vergader- en multifunctionele ruimtes
  • Een podcaststudio
  • Een BlackBox: een verduisterbare polyvalente ruimte met podium
  • Een AR-studio (Augmented Reality)
  • Twee VR-ruimtes (Virtual Reality)
  • Een pop-up ruimte om een concept, project, shop, innovatief idee onder te brengen en te testen.
  • Veel groene ruimte voor buitenactiviteiten

Toekomstbeelden

UCLL Social Tech Hub - toekomstbeeld
UCLL Social Tech Hub - toekomstbeeld
UCLL Social Tech Hub - toekomstbeeld binnenruimte
UCLL Social Tech Hub - toekomstbeeld binnenruimte

Contact?

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL - Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476638501

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be