Studenten UCLL creëren Leuvense bijenburcht

Een 'bijenburcht' bouwen binnen je opleiding? Drie studenten van UCLL deden het. In samenwerking met De Villa, Stad Leuven en Week van de Bij haalden de studenten de schop, zandzakjes én hun promotievaardigheden boven om bijen een nieuwe thuis te bezorgen.

UCLL-Student Rechtspraktijk Ellen Becuwe: “Een ideale gelegenheid om bijen te helpen door een veilige habitat te bieden, bewustwording te creëren én samen te werken aan het behoud van deze belangrijke bestuivers tijdens de 'Week van de bij'.”

Kruisbestuiving

Studenten Ellen, Sarah en Annelies namen vanuit hun opleidingen Marketing, Rechtspraktijk en Toegepaste Informatica deel aan het Honours Degree van Hogeschool UCLL. In dit programma brengen verschillende studenten hun vaardigheden samen voor een maatschappelijk relevant doel, met focus op Sustainable Development Goals (SDGs). En dit groepje studenten koos ervoor om de bijenpopulatie in Leuven een hart onder de riem te steken.

De studenten gaan verder: “Ook onze samenwerkingen zijn hier belangrijk. De Villa heeft ons zelf gecontacteerd nadat ze onze poster op Facebook hadden gezien met de oproep of iemand ruimte had om een bijenburcht te bouwen. Voor de constructie van de bijenburcht, hebben we de materialen ontvangen van de Materialenbank, wat ons enorm heeft geholpen bij de realisatie van het project.”

Bezige (zand)bijen

De zandbij maakt 70% uit van de bijenpopulatie en nestelt in de grond, vaak in schuine of verticale wandjes of hellingen. De open, zandige grond van de bijenburcht, gebouwd door de studenten (zie foto's), voorziet dus in zéér geschikte nestgelegenheid.

Ons aandeel in het bijenburcht project was tweeledig. Eerst hebben we, met de hulp van Bart Vandepoele (bezieler van de Week van de Bij) het ontwerp en de specificaties van de bijenburcht uitgewerkt. We bepaalden de ideale afmetingen, materialen en locatie voor de bijenburcht. Daarnaast hebben we actief promotie gemaakt en uiteindelijk hebben we samen de handen uit de mouwen gestoken en de bijenburcht gebouwd, waarbij iedereen zijn steentje heeft bijgedragen,” aldus de studenten.

Inmiddels zoemen de bijen rond in de tuin van De Villa, in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Leuven.

Meer weten?

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be