Studiekeuzebarometer UCLL: SID-in terug van weggeweest qua informatiekanaal voor laatstejaars secundair
SID-in Brabanthal Leuven - donderdag 11 januari
Elk jaar peilt UCLL samen met heel wat secundaire scholen naar het traject dat laatstejaarsleerlingen lopen om hun studiekeuze te bepalen. Einde schooljaar 2023 participeerden maar liefst 1877 leerlingen uit 28 scholen. De UCLL-studiekeuzebarometer is toe aan zijn tiende editie en biedt heel wat interessante inzichten in het studiekeuzeproces van jongeren; zeker met het oog op de SID-in die deze week van start gaat voor laatstejaarsleerlingen uit de provincie Vlaams-Brabant (Brabanthal).
87% van de laatstejaarsleerlingen bezocht SID-in
Uit de studie van hogeschool UCLL (2023) blijkt dat de SID-in terug wat aan impact heeft gewonnen. 87% van de leerlingen gaf aan op een SID-in te zijn geweest en 51% zei dat het, naast opendeurdagen, de website en openlessen, één van de belangrijke informatiebronnen was in zijn of haar studiekeuzeproces . Tijdens de corona-jaren daalde het cijfer van het belang van de SID-in enorm, wellicht omdat er twee jaar noodgedwongen enkel een online SID-in platform werd aangeboden. Achteraf rees de vraag of de fysieke studie-informatiebeurzen nog wel 'van deze tijd zijn' wegens o.a. kostprijs, niet zo duurzaam...
Erik De Winter, studiekeuze-expert van hogeschool UCLL stelt: "De beurzen blijken opnieuw populair én effectief van belang voor de studiekiezer. Leerlingen geven aan dat de SID-in een belangrijk informatiekanaal is, omdat ze er persoonlijk in contact kunnen treden met docenten en studenten en tegelijk een snelle vergelijking tussen studierichtingen en instellingen kunnen maken."
20% van de ASO leerlingen kiest meteen voor een professionele bachelor
ASO-leerlingen geven aan (79%) aan dat ze vooral voor een academische keuze gaan. Een op vijf kiest voor een hogeschool. Dat aandeel neemt de laatste jaren terug wat af. Vijf jaar geleden opteerde één op drie van de ASO’ers voor de hogeschool. "Het is frappant, want in de meeste secundaire scholen verzorgen de universiteit en UCLL samen informatieavonden. Vaak worden jongeren door hun ouders of hun leraars onder druk gezet om 'hoog te mikken' ook al ligt de academische aanpak hen minder en willen ze liever praktijkgerichter leren", geeft Erik De Winter aan. Hogeschool UCLL telt nochtans zowat de helft studenten met een ASO-diploma. En zowat de helft van de starters zijn geen generatiestudenten en hebben dus al een omweg gemaakt. “Het gaat om het klassieke watervalsysteem. Heel wat studenten geven aan dat het geen verloren jaar is en dat ze toch wel wat studie- en levenservaring hebben opgedaan,” relativeert Erik De Winter. “Spijtig wel dat sommigen aangeven dat ze helemaal niet op de hoogte waren van het aanbod van de hogescholen.”
De informatietevredenheid steeg t.o.v. vorig jaar
Uit de studiekeuzebarometer blijkt dat 65% voldoende geïnformeerd wordt om een studiekeuze te kunnen maken. De informatietevredenheid gaat hiermee terug de goede richting uit, want scoorde vorig jaar slechts 55%. Vooral de kennis van basisbegrippen binnen het hoger onderwijs (bv. studiepunten, inschrijfgeld, verschil academische versus professionele bachelor) blijft een issue. "Het gaat ook over heel praktische vragen zoals de uurroosters, het examensysteem, boekenverkoop enz. Studenten willen ook graag eens cursussen en boeken kunnen inkijken en zeker ook weten waar ze juist terecht komen. De campus eens op voorhand bezoeken is een echte aanrader om zich comfortabeler te voelen bij de keuze. Het verhoogt zeker de verbinding en dus de motivatie. En dat is nog altijd de grootste garantie op succes”, aldus Erik De Winter.
Datum/uur
Donderdag 11 januari 2024 - Vanaf 9u00
Locatie/adres
SID-in Brabanthal Leuven
Brabantlaan 1
3001 Leuven
Contact
Kristel Van Mierlo, persverantwoordelijke, Hogeschool UCLL
kristel.vanmierlo@ucll.be • 0476638501