Tech & Science day van Hogeschool UCLL & KU Leuven inspireert meer dan 500 leerlingen
Persuitnodiging dinsdag 30 januari, UCLL campus Diepenbeek Initiatief Tech & Science Day verkleint de afstand tussen technologie en wetenschap in middelbaar en hoger onderwijs voor 13 secundaire scholen.
Donderdag start de SID-in beurs in Limburg, maar op dinsdag 30 januari laten de leerlingen ASO, TSO en BSO van de derde graad secundair onderwijs de schoolbanken al even achter zich om STEM in het hoger onderwijs te verkennen. Chemie-barista’s, 3D-scanners en kwantumfysica? Hogeschool UCLL en KU Leuven (campus Diepenbeek) brengen ze samen in maar liefst 35 workshops op één dag. Elke leerling stelde op voorhand een persoonlijk programma samen. De focus ligt daarbij niet enkel op de vakken maar ook op wat net het verschil is tussen een graduaat, professionele of academische bachelor.
Karolien Vlayen, contactpersoon van UCLL voor Limburgse secundaire scholen, licht toe: “We willen de leerlingen zicht geven op hoger onderwijs binnen Technologie en Wetenschap en dat op een hands-on manier. Deze dag toont hen de brede waaier aan opties in STEM. Zo krijgen ze een goed beeld van techniek- en wetenschapsopleidingen, maar ook op trajecten die hen kunnen omvormen tot de STEM-leerkrachten van morgen. Je krijgt uiteindelijk het meest zicht op wat er bij je past door het zelf te ervaren. Vooral ook de jongeren die moeilijker de weg vinden naar de klassieke info-momenten, krijgen hier goed zicht op de vele mogelijkheden binnen technologische of wetenschappelijke richtingen.”
PRAKTISCH
- Datum: Dinsdag 30 januari 2024 - Pers is van harte welkom tussen 9u30 en 12u00.
De workshops vinden plaats in 3 blokken (9u-11u, 11u15-13u15 en 14u15-16u15) - Aanraders om in beeld te brengen: leerlingen kozen uit 35 workshops. De volledige lijst kan je in deze powerpoint PowerPoint-presentatie (ucll.be) vinden of enkele suggesties hieronder:
- ‘De chemie-barista: Coffee included!
Van het branden tot de chemie achter koffie (proeven op koffiebonen in labo). - Virtuele simulatie van werken in industriële Nucleaire omgeving
Handelingen verrichten in een (medisch-) nucleaire omgeving. - Energy management
Een eigen energiesysteem programmeren. - Robotica
Leren hoe een robot geprogrammeerd wordt en er zelf eentje aansturen. - Uitlijnen motorpomp-combinatie
Zelf een motor-pomp uitlijnen. - Wat heeft jouw speeksel gemeen met een kippenei?
- ‘De chemie-barista: Coffee included!
Mogelijkheid tot interviews met:
Karolien Vlayen (partner secundaire scholen Limburg UCLL),
aanwezige leerlingen en leerkrachten
Locatie:
UCLL Campus Diepenbeek, Gebouw B, Agoralaan 1/bus1, 3590 Diepenbeek
Perscontact ter plekke:
Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476 63 85 01