UCLL Cross-over focust op sterkere participatie aan hoger onderwijs

Keynote Amir Bachrouri: "Lage verwachtingen vloeren de dromen van een jonge generatie."

Van links naar rechts: Algemeen directeur UCLL Marc Vandewalle, auteur Amir Bachrouri, gedeputeerde provincie Limburg Tom Vandeput, researcher UCLL Dr. Reinilde Pulinx, studievoorlichting UCLL Karolien Vlayen
Van links naar rechts: Algemeen directeur UCLL Marc Vandewalle, auteur Amir Bachrouri, gedeputeerde provincie Limburg Tom Vandeput, researcher UCLL Dr. Reinilde Pulinx, studievoorlichting UCLL Karolien Vlayen

Vandaag, dinsdag 5 maart, ontvingen we op UCLL-campus Diepenbeek een 130-tal vertegenwoordigers uit het Limburgse (secundair) onderwijs, de sociaal-culturele organisaties en de overheid voor de negende editie van het UCLL-kennisdelingsevent Cross-over!. Dit keer werd het thema Talent Mining i.s.m. Limburg Sterk Merk (LSM) ontgonnen. 

Een jaar geleden ondertekenden LSM en Hogeschool UCLL het project Talent Mining Limburg. Hiermee kon de hogeschool van start gaan met onder meer de ontwikkeling van trajecten om jonge 'locked potentials' op weg te helpen. Hogeschool UCLL werkt al jaren aan het versterken van de participatie aan hoger onderwijs in Limburg, maar dankzij de 'inkanteling' van de graduaatsopleidingen en dankzij het LSM-project Talent Mining kan de hogeschool er sinds vorig jaar nog sterker op inzetten.

Eerste cijfers stemmen gunstig: toename in aantal UCLL-graduaatsstudenten in Limburg

Één van de eerste zichtbare positieve resultaten van o.a. het LSM-project is de toename van het aantal graduaatsstudenten in Limburg. ​ De laatste vijf jaar ziet de hogeschool een lichte stijging in het aantal en dit academiejaar een stevige stijging. Ook bij de februaristarters is de stijging dit jaar frappant. ​ Bijna 100 studenten zijn nu net in februari gestart aan een graduaatsopleiding bij UCLL in Limburg. ​ Heel wat nieuwe graduaatsstudenten doorlopen trouwens een a-typisch parcours; ze gaan bijvoorbeeld meteen na het middelbaar aan de slag en komen dan tot besef dat een diploma kan helpen op hun carrièrepad. ​ ​ 

Algemeen Directeur Hogeschool UCLL, Marc Vandewalle: "Uiteraard is de instroom belangrijk, maar binnen het project Talent Mining werkt onze hogeschool er ook hard aan om de doorstroom en de uitstroom van studenten zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Ook dat is cruciaal."
Gedeputeerde provincie Limburg, Tom Vandeput: "Limburg Sterk Merk ondersteunt het Talent mining project van Hogeschool UCLL omdat het met concrete acties en inspanningen bijdraagt tot een grotere participatie van jongeren en zij-instromers vooral in de graduaatsopleidingen. De Limburgse arbeidsmarkt heeft echt nood aan deze 'hands-on' profielen. We kunnen ons niet langer veroorloven dat er talent in onze provincie verloren gaat. Daarom zetten we zwaar in op talentontwikkeling, in alle fases van de schoolloopbaan. ​ En het verheugt mij dan ook dat na het eerste jaar er al positieve resultaten kunnen voorgelegd worden."

Veel aandacht voor keynote en specialist ter zake, Amir Bachrouri

Keynote-spreker was Amir Bachrouri. De voormalig voorzitter van de Vlaamse Jongerenraad bracht deze winter een boek uit: 'Doe.Maar.Niet.' Daarin doet hij het relaas van de ervaringen van vele jongeren in het onderwijs en dat bracht hij ook met verve tijdens het netwerkevent. “Elke keer verbaast het mij hoe lage verwachtingen genadeloos de dromen van een jonge generatie kunnen vloeren.” Amir wil ons niet, met het opgestoken vingertje, de les te lezen. Zoals hij zelf schrijft in zijn inleiding: “Ik wil de aandacht vestigen op wat wij samen kunnen doen.”

Perscontact

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL Kristel Van Mierlo - [email protected] - 0476638501

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven. 

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

[email protected]

ucll.be