UCLL-project ‘In the driver’s (s)eat’ krijgt projectbeurs van 450.000 euro van Kom op tegen Kanker
Gisterenavond maakte Kom op tegen Kanker tijdens de jaarlijkse uitreiking van projectbeurzen bekend dat UCLL-project ‘In the driver’s (s)eat’ een projectfinanciering van 450.000 euro mag ontvangen. Onderzoekers Marte Wuyts en Laura Verbeyst (UCLL expertisecentrum Health Innovation en docenten Voedings- en dieetkunde) willen in samenwerking met jeugdorganisaties, de impact van voedselverleidingen in de omgeving van adolescenten aanpakken, gezond eetgedrag bevorderen en risico op kanker verminderen.
Het project richt zich specifiek op adolescenten tussen 14 en 18 jaar, een cruciale levensfase waarin gezonde eetgewoonten kunnen bijdragen aan een gezond leven op volwassen leeftijd en streeft er ook naar om de gezondheidsongelijkheid te verminderen door extra aandacht voor de participatie van maatschappelijk kwetsbare adolescenten.
Inzetten op voedselverleidingen via verschillende acties
Dit project betrekt de doelgroep actief vanaf de start via een empowerende aanpak. Tijdens een eerste fase bekijken de onderzoekers waarom adolescenten verleid worden door suiker- en vetrijke voeding. Daarna zoeken ze samen met de adolescenten naar geschikte gedragsveranderingsmethoden. Tot slot worden passende acties uitgewerkt om de voedingsgewoonten te verbeteren en zo het aantal adolescenten dat overgewicht en obesitas ontwikkelt, terug te dringen en op lange termijn aan kankerpreventie te doen.
Directeur Preventie en Vroegopsporing Kom op tegen Kanker, Ann Gils licht toe: “Overgewicht voorkomen is een van de prioritaire thema’s waarop Kom op tegen Kanker de volgende jaren inzet. We streven naar maximale gezondheidswinst door overgewicht als veroorzaker van kanker aan te pakken. Kiezen voor gezonde voeding moet makkelijker en vanzelfsprekender worden, zeker voor de kwetsbaren. Door kwetsbare jongeren weerbaarder te maken voor voedselverleidingen in een vaak obesogene omgeving draagt dit project daar absoluut toe bij.”
Onderzoekers Laura Verbeyst en Marte Wuyts van UCLL vertellen: “Onze omgeving verleidt ons voortdurend tot de consumptie van vet- en suikerrijk voedsel. Er bestaan al heel wat initiatieven die inspelen op gezonde voedingsgewoonten bij adolescenten. Het probleem is dat deze meestal niet focussen op voedselverleidingen, waardoor deze initiatieven niet meer werken op de gewenste manier. Tijdens dit project willen we adolescenten leren omgaan met voedselverleidingen. Dit wil zeggen dat ze zelf bewust worden van wanneer ze nee willen zeggen tegen een verleiding en wanneer ze hier wel op willen ingaan, bijvoorbeeld tijdens een gezellig moment met vrienden.”
In samenwerking met jeugdorganisaties
Het project wil de resultaten, inzichten en aanbevelingen delen met jeugdbegeleiders, overheden, leerkrachten, de sector gezondheidsbevordering, de sector jeugdzorg en de algemene bevolking. Het succes berust op een nauwe samenwerking tussen de onderzoeksinstelling UCLL en jeugdorganisaties en scholen. Elke partner heeft een cruciale rol en vult elkaar aan.
Perscontact
- Hogeschool UCLL – Kristel Van Mierlo - Persverantwoordelijke hogeschool UCLL, 0476 63 85 01 - kristel.vanmierlo@ucll.be