UCLL-studenten ervaren aan den lijve de impact van alcohol op rij- en fietsvaardigheden

Op 27 februari dompelden de Responsible Young Drivers UCLL-studenten onder in deze virtual reality.

Hogeschool UCLL gaf studenten de kans om via de VR 3D Tripping bike & car aan den lijve te ondervinden hoe het voelt om onder invloed van alcohol met de fiets of auto te rijden. ​ Met deze actie, wil UCLL studenten bewuster maken van hun alcoholgebruik, hetgeen volledig in lijn ligt met het alcoholbeleid van de hogeschool voor personeel èn studenten, waarbij verantwoord alcoholgebruik centraal staat.

VR 3D Tripping bike & car

De Responsible Young Drivers kwamen op 27 februari op campus Diepenbeek langs met hun VR 3D tripping bike & car. Met de Oculus Rift VR-bril werden studenten ​ helemaal onder gedompeld in een virtuele wereld: eentje waarin ze (virtueel) naar een feestje gaan en drank of drugs nemen. Hierna laat de simulator hen met de fiets of auto terug naar huis rijden alsof ze werkelijk onder invloed zijn. Geen makkelijke opdracht voor de meeste deelnemers. En diegene die toch heelhuids thuis geraken worden op het einde alsnog door de politie tegengehouden. Vrienden en medestudenten kunnen het wankele parcours van de deelnemer meevolgen op een scherm.

UCLL-beleid inzake alcohol

Naar aanleiding van de resultaten van de 4 jaarlijkse bevraging in 2021 vanuit VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol, drugs) rond middelengebruik in het hoger onderwijs, en op vraag van studenten, heeft UCLL een alcoholbeleid uitgewerkt waarbij de focus ligt op verantwoord alcoholgebruik, niet op verbieden, wel op informeren en responsabiliseren.

En dat doet de hogeschool precies met de Tripping bike & car. Omdat de deelnemers de effecten van rijden onder invloed ervaren op een moment dat ze er met hun volledige verstand bijzijn, zullen ze de ernst van de zaak beter beseffen. Voor studenten is vooral de fiets interessant. Wanneer ze te veel gedronken hebben laten ze de auto staan en nemen ze de fiets. Ze denken vaak denken dat fietsen onder invloed geen kwaad kan. Naast het sensibiliseren zetten we ook in op praktische tips om verantwoord om te gaan met alcohol. Want ook dat heeft effect. Een visuele voorstelling van wat 1 consumptie precies inhoudt, doet bij vele studenten al de mond open vallen. Maar ook andere campagnes, zoals Zebra-drinken, krijgen voet aan grond bij onze studenten.

Onderzoek, maar ook de dagelijkse ervaring, leert dat alcohol simpelweg verbieden zelden een goede strategie is. Beter is het om te informeren en sensibiliseren om gedrag te beïnvloeden.

“Op die bevinding heeft UCLL haar beleid afgestemd in zake alcoholgebruik. We gaan onze studenten niet zeggen dat alcohol niet kan, maar we informeren hen wel over de risico’s ​ voor zichzelf en voor anderen met behulp van de speciaal ontworpen fiets en auto met VR-bril. Daarnaast geven we hen praktische tips om op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan”, aldus Teamcoördinator Studentenvoorziening Manûshân Nesari.

Relevante links

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven. 

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

[email protected]

ucll.be