UCLL-studenten Lerarenopleiding organiseren kleuterkrokuskamp voor 100 kleuters

Met een focus op exploreren en onderzoeken via wetenschap en techniek

Geen betere leerschool dan de praktijk, toch? Dat vinden alvast vijftig studenten van de Lerarenopleiding Kleuteronderwijs van Hogeschool UCLL in Diepenbeek. Dagen lang organiseren ze activiteiten voor 100 kleuters tussen 2,5 en 6 jaar, van 9u00 tot 16u00. ​ In en rond UCLL campus Diepenbeek gaan de kleuters op stap in de wereld van wetenschap en techniek. ​ ​

Om iedere kleuter een kampervaring op maat te bezorgen, zijn de activiteiten opgesplitst in twee categorieën: jonge kleuters (2,5-3 jaar) en oudere kleuters (4-6 jaar). De studenten – zowel uit het eerste, tweede als derde jaar – nemen hun jonge publiek creatief mee op stap. Zo kunnen de kleuters naar hartenlust experimenteren en op ontdekking gaan. Ze geven de kleuters de kans om als échte onderzoekers kennis te maken met wetenschap en techniek.

Aan de slag als echte onderzoekers

Tijdens het kleuterkrokuskamp worden de kleuters meegenomen in de wereld van 2 professoren die de hulp inroepen van de kleine onderzoekers. Van bij de start duiken ze in een wereld vol verwondering. Zo gaan ze explorerend aan de slag met het hanteren en (de)monteren van eenvoudige technische systemen, kookactiviteiten, doen ze allerlei uitvindingen,…

Student Kleuteronderwijs Salina Ramaekers:
Het is heel mooi hoe we kunnen zien dat we deel uitmaken van het leerproces van kleuters binnen techniek en wetenschap. Zo zien we dat de kleuters van nature heel veel exploratiedrang in zich hebben en hier ongeremd mee aan de slag kunnen gaan.

Nieuwsgierigheid en verwondering worden maximaal geprikkeld bij studenten uit de lerarenopleiding, omdat het net zo belangrijk is om die vaardigheden ook bij kinderen te stimuleren.

Student Kleuteronderwijs Renée Moons:
“We zijn als studenten heel actief en verdiepend aan de slag gegaan binnen het thema techniek & wetenschap. Het heeft ervoor gezorgd dat het voor ons veel toegankelijker geworden is om dit ontwikkelveld met veel goesting toe te passen in onze klas.”

Een fijne en tegelijk leerrijke krokusvakantie

De studenten geven kleuters van UCLL-personeel en kleuters van de vele scholen, waarmee UCLL samenwerkt, een hele fijne vakantie. Het kleuterkrokuskamp is een belangrijke leeractiviteit voor onze studenten: leraar word je al doende, in de praktijk, doorheen uitdagingen, in actie, door zelf creatief en innovatief aan de slag te gaan...

Docent Jonas Albert besluit: “Al van in het begin van het jaar zijn de studenten expertise aan het opbouwen in het ontwikkelveld Oriëntatie op de wereld. Met behulp van docenten en externe deskundigen zijn de studenten met veel enthousiasme aan de slag gegaan met het uitwerken van workshops. We voelden dat het voor hen eerst een drempel was om spontaan met wetenschap en techniek aan de slag te gaan in de kleuterklas. We hopen dat studenten na deze ervaringen met hun expertise richting het werkveld trekken om hier mentoren mee te kunnen inspireren.”Meer info:

Persverantwoordelijke hogeschool UCLL Kristel Van Mierlo - [email protected] - 0476638501

https://www.ucll.be/nl/kleuterkrokuskamp24

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven. 

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

[email protected]

ucll.be