Vlaams Minister Jo Brouns investeert 125.000 euro in de Techniek- en Wetenschapsacademie van Hogeschool UCLL
Samen nòg meer Limburgse jongeren enthousiasmeren voor STEM-activiteiten
Genk, [T2 Campus, 30/10/2023] - Vlaams Minister van Innovatie, Jo Brouns, kondigde tijdens een bezoek aan een techniek- en wetenschapskampje, aan dat hij een investering van 125.000 euro vrijmaakt voor de Techniek- en Wetenschapsacademie (TWA) Limburg. De organisatie diende een project in voor Vlaio Stem Gangmaker 2023, en dat werd goedgekeurd. Het is een vervolg op de succesvolle werking en streeft ernaar om zoveel mogelijk jongeren in de Limburgse regio te bereiken en te enthousiasmeren voor naschoolse STEM-activiteiten en STE(A)M-kampen tijdens schoolvakanties.
De Techniek- en WetenschapsAcademie (TWA), organiseert in Limburg (al bijna 10 jaar) vrijetijdsactiviteiten op maat van jongeren vol wetenschap en techniek. Zowel op de eigen locaties in Houthalen en Tessenderlo als op verplaatsing bij bedrijven, steden en gemeenten. TWA heeft als hoofddoel om jongeren te inspireren en te betrekken bij wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde (STEM) door middel van boeiende en educatieve activiteiten.
"Dit investeringsinitiatief benadrukt het belang van STEM-onderwijs en -activiteiten voor de jeugd in onze regio," verklaarde Minister Brouns. "Het biedt jongeren de kans om hun creativiteit en innovatievermogen te ontwikkelen, wat van cruciaal belang is voor hun toekomstige succes."
Het goedgekeurde project binnen Stem Gangmaker 2023 zal gebruikmaken van de expertise van de coördinator TWA, Eefje Van Wortswinkel, die betrokken is geweest bij de Expeditie lokale besturen, om de werking van TWA verder te versterken en uit te breiden. Een belangrijk aspect van het project is de introductie van het "Train The Trainer" -principe, waarbij vrijwilligers worden begeleid om deel te nemen aan de activiteiten en omliggende STEM-Academies. En in lijn met het nieuwe BOA-decreet (waarbij steden en gemeenten zélf opvang zullen moeten aanbieden) zal dit project zich concentreren op een geïntegreerd aanbod van activiteiten en buitenschoolse opvang, waardoor jongeren een brede, uitdagende en creatieve leerervaring kunnen krijgen.
“Vindingrijkheid en creativiteit van jongeren hebben het potentieel om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Met dit project maken de kinderen al op vroege leeftijd kennis met de wondere wereld van techniek en wetenschap en worden ze klaargestoomd voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.” besluit Eefje
Met als doel om over een jaar maar liefst 42 gemeenten en 30 organisaties te bereiken, heeft het project een ambitieuze agenda om de STEM-betrokkenheid onder jongeren in Limburg te vergroten. Het TWA-team kijkt uit naar de samenwerking met partners, vrijwilligers en alle betrokkenen om jongeren te inspireren en hen te helpen hun STEM-potentieel volledig te benutten.