Lerarenopleiding UCLL lanceert educatieve 'Virga Watte?'-toolkit

Hasselt, 18/04/2024 - De unieke lesbox 'Virga Watte?' van UCLL biedt een interactieve verkenning van het verleden, heden en de toekomst van de Virga Jessefeesten, met als doel kinderen en jongeren tussen 10 en 14 jaar op een boeiende manier kennis te laten maken met deze eeuwenoude traditie.

Hogeschool UCLL ontwikkelde de eerste educatieve 'Virga Watte?'-toolkit in samenwerking met het Virga Jessecomité en met steun van het Fonds Vrienden van de Virga Jessefeesten, de Stad Hasselt en de Provincie Limburg. De inhoud van de toolkit richt zich op verschillende vakgebieden, waaronder Wereldoriëntatie, Muzische vorming, Levensbeschouwing, Taal en Nederlands voor het lager onderwijs; en Godsdienst, Geschiedenis, Kunst en creatie, Taal en Nederlands voor het secundair onderwijs.

Een eigentijdse ontdekkingstocht

De 'Virga Watte?'-toolkit bevat 18 stimulerende opdrachten die leerlingen zowel individueel als in klasverband kunnen uitvoeren. In plaats van traditionele teksten en kleurprenten, biedt de toolkit een eigentijdse ontdekkingstocht met educatieve en activerende materialen. Enkele voorbeelden van de inhoud van de 'Virga Watte?'-toolkit zijn, onder andere: het verhaal achter ‘Motherboards’, het eerste katholieke skateboardbedrijf; of een podcast over een Dolende Man die de weg kwijt is; en een oriëntatie op de ommegang met behulp van ArcGIS StoryMaps.

"We zijn heel blij met deze innovatieve toolkit, die niet alleen educatief is, maar vooral ook de rijke traditie en waarden van de Virga Jessefeesten op een eigentijdse en boeiende manier belicht", aldus Luc Smeets, voorzitter Virga Jessecomité.
"De toolbox is het resultaat van een creatief proces van onze UCLL Lerarenopleiding lager en secundair onderwijs in samenwerking met een Hasseltse school. En we zijn trots op het mooie eindresultaat en hopen dan ook dat heel wat jongeren via de tool aan de slag gaan met een waardevolle traditie zoals de Virga Jessefeesten", vult Ron Claessens, docent Lerarenopleiding van Hogeschool UCLL aan.
Marc Vandewalle, Algemeen directeur UCLL besluit: "Zowel in het uiteindelijke resultaat als in het proces is de 'Virga Watte?'-toolkit een toonbeeld van Moving Minds, een kernwaarde waar onze hogeschool voor staat. Dit project is opgezet in samenwerking met regionale partners zoals het Virga Jessecomité en in co-creatie met lokale leerkrachten. Hierdoor vormt de toolkit een waardevolle toevoeging aan het curriculum, waarbij leerkrachten en leerlingen op een interactieve manier kunnen leren over hùn cultureel erfgoed."

 

De 'Virga Watte?'-toolkit is sinds deze week beschikbaar voor scholen. ​ Voor meer informatie over de toolkit en hoe deze te verkrijgen, kunnen geïnteresseerde scholen en/of verenigingen terecht op www.virgawatte.be.

Meer info?

www.virgawatte.be

Perscontact

Persverantwoordelijke Hogeschool UCLL - Kristel Van Mierlo - kristel.vanmierlo@ucll.be - 0476638501

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be