Kickstart voor pioniersstudenten Hogeschool UCLL: starten met zelfvertrouwen

1 op 4 jongeren kan niet rekenen op de ervaring van ouders

Pioniersstudenten hebben vaker het gevoel dat ze er alleen voor staan en niet kunnen terugvallen op informatie en kennis die in andere families wel voorhanden is. Als je als eerste in je gezin de stap naar het hoger onderwijs zet, is dat extra spannend. Speciaal voor deze jongeren organiseerde Hogeschool UCLL, met de steun van Stad Leuven, afgelopen donderdag en vrijdag de`Kickstart`.

Het is een tweedaags programma voor studenten die nog met vragen zitten over studeren én over zichzelf, en een duwtje in de rug nodig hebben. ​ Vanmiddag bracht ook Schepen van Onderwijs van Stad Leuven, Lalynn Wadera de groep pioniersstudenten een bezoekje op campus Proximus in Heverlee. ​ Zij was zelf ooit pioniersstudent en draagt het initiatief een warm hart toe.

Yasmine Goossens, expert pioniersstudenten, UCLL: “Starten in het hoger onderwijs is al heel wat en het wordt dat des te meer als je als eerste in het gezin bent die de stap zet. Waar andere studenten kunnen rekenen op de ervaringen van ouders, moeten deze pioniersstudenten veel zelf uitzoeken. ​ We tellen dit jaar een 60-tal deelnemers en daarbij zijn ook enkele deelnemers met een functiebeperking of migratieachtergrond, die met dezelfde vragen zitten als de pioniersstudenten.”

Minder stress bij de start

De deelnemers van de Kickstart van vorig jaar werden na een tijdje bevraagd naar hun ervaringen. Daaruit bleek dat zij vooral met minder stress aan het academiejaar waren begonnen.

Yasmine Goossens: “Zeker de kennismaking met de campus en de contacten met medestudenten en docenten gaf hen het nodige vertrouwen om hun studie aan de hogeschool aan te vatten”.
Schepen van Onderwijs van de Stad Leuven, Lalynn Wadera bracht vrijdagmiddag ook een bezoek aan de groep pioniersstudenten. Zij was zelf ooit pioniersstudent en draagt het initiatief een warm hart toe: ​ “Ik ben super blij met dit initiatief. Ik weet uit ervaring hoeveel dingen je als pioniersstudent voor de eerste keer moet doen, zelf moet uitzoeken, zelf moet verkennen en een beetje alleen moet beleven. Dankzij deze tweedaagse Kickstart, georganiseerd door Hogeschool UCLL, hebben deze jongeren nu een stevige basis aan vertrouwen om er helemaal voor te gaan. Ik wens hen alvast veel succes!”

Meer weten?

Contacteer Yasmine Goossens, expert pioniersstudenten, UCLL - yasmine.goossens@ucll.be - +32473395298

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 17.000 studenten is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be