UCLL zet volop in op verantwoord gebruik van AI binnen Human Resources

In samenwerking met 13 kmo's ontwikkelt UCLL een traject om HR-professionals bij te staan over generatieve AI

HR-diensten uit kmo’s zijn genoodzaakt om mee te zijn met én zich aan te passen aan een wereld waarin mens en machine steeds nauwer samenwerken. Generatieve AI-tools en -modellen, zoals ChatGPT en Microsoft Copilot, bieden ongekende mogelijkheden om hun processen te automatiseren en personaliseren. Dat biedt perspectieven, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Veel HR-professionals uit kmo’s zijn nieuwsgierig naar generatieve AI, maar zijn tegelijkertijd ook terughoudend tegenover implementatie door vele vragen, zorgen en uiteenlopende hindernissen. Daarom is het essentieel hen te informeren en te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes over het – al dan niet – integreren van generatieve AI binnen hun HR-processen. Het is van groot belang dat ze niet achterblijven bij concurrenten (vooral de grotere spelers) die wel al succesvol gebruikmaken van generatieve AI en daar economisch voordeel uit halen. En wanneer de technologie wordt ingezet, moet dat natuurlijk ook op een verantwoorde manier gebeuren; zeker in het licht van de recent goedgekeurde Europese AI Act.

Samen mét KMO's op zoek naar optimale toepassingen van GenAI in HR-diensten

Daarom ontwikkelt UCLL Research & Expertise momenteel (in lijn met het Vlaams Beleidsplan AI en in samenwerking met, o.a. Kenniscentrum Data en Maatschappij, Cronos Groep, Acerta, ACV Puls, de HR-dienst van UCLL en de UCLL-bacheloropleiding HRM) een readiness scan, stappenplan en bijhorende workshop die HR-diensten helpen ​ om na te denken over gebruik van generatieve AI binnen hùn organisatie.

Bijvoorbeeld, in kader van retentiebeleid, kunnen hier concrete ideeën uit voortvloeien, zoals het opzetten van een toegankelijke chatbot voor nieuwe medewerkers, gevoed door AI en de eigen bedrijfsdata, om zo de onboarding van nieuwkomers meteen te verbeteren en kleine mogelijke frustraties al van het begin weg te werken.

Doorheen het ontwikkelingsproces vragen UCLL-onderzoekers Michael Bauwens en Hana Van Elst (GPT Academy*) input van en feedback aan een externe, nauw betrokken gebruikersgroep van 13 Vlaamse kmo’s om rekening te kunnen houden met hun echte concrete bezorgdheden.

De inzichten die hieruit voortvloeien worden tegelijkertijd ook geïntegreerd in het curriculum van de gloednieuwe UCLL-bacheloropleiding Human Resources Management (HRM) om de HR-professionals van de morgen zo futureproof-mogelijk op te leiden.

"We werken niet alleen human centric, maar volgen ook het principe van ethics by design. De doelstelling is bijdragen aan human resources, geboost door responsible AI: kortweg humAIn resources", aldus onderzoeker Michael Bauwens.

De betrokken KMO's zijn: ACV Puls, VKW Limburg, JDI, Hoogmartens Wegenbouw, Liedekerke, Van Havermaet, Deliva, RCA, AEW Security, BeTrue, Primatch België, Zenith Graphics, Annelies & Co

"In een wereld van automatisatie en digitalisatie zal de personal touch van bedrijven aan belang winnen. Als je de output van generative AI gewoon klakkeloos overneemt, dan onderscheid je je niet langer van de grote massa. Met andere woorden: hoe kan je jezelf en je bedrijf differentiëren?" - Stefaan Croismans van Cronos Groep Leuven

*Met GPT Academy werden aan de hand van hands-on workshops en talks en in de geest van LevensLang Leren al meer dan 1.500 ondernemers succesvol geholpen om de kracht van generatieve AI te benutten op een verantwoorde manier.

Meer weten?

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Perscommunicatie

Over hogeschool UCLL

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. 

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. De naam toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven en is partner in de E³UDRES² alliantie.

Meer info: www.ucll.be 

Neem contact op met

Geldenaaksebaan 335 3001 Heverlee & Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek

perscommunicatie@ucll.be

ucll.be